Enformasyon Yorgunluğu Sendromu


📘 Filtrelenmemiş enformasyon algıyı tamamen köreltir. Aynı zamanda bazı psişik rahatsızlıkların da sorumlusudur.


📗 EYS (Enformasyon Yorgunluğu Sendromu), aşırı enformasyona maruz kalmanın sebebiyet verdiği bir psişik hastalıktır. Bu rahatsızlıktan etkilenenler, analitik becerinin artan ölçüde felce uğramasından, dikkat eksikliğinden, genel huzursuzluktan veya sorumluluk taşıyamamaktan şikâyet ederler.

📕 Bu kavram, İngiliz psikolog David Lewis tarafından 1996’da ortaya atıldı. EYS, ilk olarak işleri nedeniyle uzun süreler boyunca büyük miktarda enformasyon işlemek zorunda kalan insanlarda görülüyordu. Günümüzde herkes EYS'den etkilenmektedir. Bunun nedeni, hepimizin sürekli artan miktarda bir enformasyonla karşı karşıya kalmamızdır.

📔 EYS'nin başlıca semptomu, analitik becerinin felce uğramasıdır. Düşünmeyi oluşturan şey tam olarak analitik yetidir/güçtür. Enformasyon aşırılığı, düşünmenin körelmesine neden olur. Analitik yeti, özsel olarak konuyla ilgili olmayan her şeyi algısal materyalden çıkarmakta ısrar etmekten ibarettir. Nihayetinde, özsel olanı özsel olmayandan ayırt etme becerisidir. Bugün bizi teslim alan enformasyon seli, şeyleri özsel olana indirgeme becerimize belirgin şekilde zarar veriyor. Ancak, düşünme, zorunlu olarak ayırma ve seçmenin negatifliğini içerir. Dolayısıyla, düşünme her zaman dışlayıcıdır.

📙 Daha fazla enformasyon, zorunlu olarak daha iyi kararlara yol açmaz. Günümüzde artan enformasyon miktarı nedeniyle yüksek yargı yetisi köreliyor. Çoğunlukla az enformasyon, biraz daha fazla enformasyona sebep olur. İhmalin ve unutmanın negatifliği üretkendir. Daha fazla enformasyon ve iletişim, tek başına dünyayı aydınlatmaz. Saydamlık da durugörü sahibi yapmaz.

📘 Enformasyonun miktarı tek başına hiçbir hakikat üretmez. Karanlığa ışık tutmaz. Ne kadar fazla enformasyon açığa çıkarsa, dünya da o kadar kafa karıştırıcı ve ürkütücü hale geliyor. Belirli bir noktadan sonra enformasyon artık haber-verici/enformatif değil, daha ziyade deforme edicidir; iletişim de artık iletişimsel/kommünikatif değil, aksine salt kümülatiftir. (s. 72-73)

Sürünün İçinde - Dijital Dünyaya Bakışlar
Byung-Chul Han

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yönetim Üzerine Tavsiye Kitaplar

Aziz Nesin’in, Gürültücü Komşusuna Yazdığı Mektup

Liderlik Takımları Neden Başarısız Olur?